Arabika ili Robusta?

Koju kafu pijemo svakog dana?

Dve najviše uzgajane kafe na svetu su arabika i robusta. Za mnoge, Arabika je sinonim za kafu i kvalitet, a da li ste znali da je ovo samo jedna od stotinu vrsta koje pripadaju rodu “Coffea” ?

Pokušaćemo da odgovorimo na sva pitanja i dileme tragajući za odgovorom na pitanje “Kakvu kafu pijemo svakog dana?” i pokušati da napravimo paralelu koliko ove dve vrste kafe, Arabika i Robusta, mogu biti različite kada se radi o uzgoju, ukusu, kvalitetu ali i ceni.

Coffea Arabica

Kafa Arabika je najpopularnija vrsta na svetu. Čini gotovo 70% ukupne svetske proizvodnje u često je preferirana vrsta kod ljubitelja ovog božanstvenog napitka. Zrno Arabike je poreklom iz jugozapadnog dela Etiopije. Ime “Arabika” je dobilo, smatra se, kada je u 7. veku iz Etiopije doneseno u Arabiju.

Biljka Arabike je poprilično krhka i može izrasti do 12 metara. Uglavnom, stabla se gaje do visine od oko 2m što prilično olakšava berbu. Arabika najbolje uspeva na temperaturama između 15 i 24 stepeni Celzijusa.

Zbog čega je Arabika favorizovana širom sveta u odnosu na svoj blizak rod, robustu? Postoji više faktora zbog kojih se ljudi prosto zaljube u njen ukus. Njene slasne note čokolade, oraha, bobica i voća kao i veća količina šećera, čine užitak izpijanja kafe zaista nezaboravnim.

Osim toga, Arabika sadrži znatno manju dozu kofeina te slobodno možete uživati u svom omljenom napitku i više puta u toku dana. Ipak, oni koji kafu vide više kao buster nego užitak mogu ovu informaciju smatrati nepodobnom.

U našoj prodavnici možete pronaći više vrsta kafa koje su po sastavu 100% Arabika. Naša preporuka svakako ide

Coffea Canephora (Robusta)

Robusta je, na sreću, odmah iza apsolutnog šampiona u proizvodnji i konzumiranju, arabike. Ona čini ostalih 30% svetske proizvodnje kafe, napitka zahvaljjujući kome se svet i dalje okreće.

Bolje Robuste potiču iz predela podsaharske Afrike, ali se danas najviše gaji u području Indonezije i Vijetnama. Kao što i sam naziv kaže, ova biljka je velika i robusna, ima staminu i izdržljivost i njena stabljika nije krhka poput arabike. Može izrasti od 5 do 10 metara i prijaju joj čak i više temperature u kojima odlično uspeva.

Spomenuli smo ranije da je Arabika prepoznatljiva po svojim blago iznijansiranim slatkim i voćkastim karakteristikama koje robusti nedostaju. Ova vrsta kafe se uglavnom karakteriše kao nedovoljno uzbudljiva – zemljanog i gorkog ukusa. Ako ste ljubitelj kafa i konzumirate ih često, onda možete i napraviti razliku između savršenog espresa koji pijete u kafiću ili kod kuće, i sa druge strane, instant kafe koja nikada neće uspeti da zadovolji čitav spektar ukusa ma koliko skupa i poznata bila.

Šta je dobro kod robuste? Ne treba uzimati poređenje arabike i robuste kao jedini parametar za ocenu robuste. Previše upoređenja dovodi do ne-fer konotacije i veoma negativnog stava prema ovoj vrsti kafe koja je ipak poprilično u upotrebi širom sveta.

Postoji ogromna razlika izmedju kvalitetne i loše robuste. Dobra kafa, pogotovu spremana kao espresso kafa dobija neverovatnu dubinu ukusa i veoma jaku kremu. Dalje, ona sadrži gotovo duplu dozu kofeina u odnosu na kafe Arabike što je mnogim konzumentima osnovni, nekada i jedini razlog za ispijanje kafe. Jača kafa jednako je gorka kafa ali i brzo buđenje i dovoljno energije za celi dan.

Finoća ukusa Arabike i Robuste

Kada je reč o finoći i delikatnosti ukusa, arabikama nema ravnih. Možete prepoznati neverovatne nijanse, karakteristične za posebne krajeve sveta, magičnu mešavinu aroma i slatko-citrusnih ukusa, blagu i nežnu prirodu ove biljke prijateljski naklonjenu prema vašem zdravlju. Naravno, uz ovakve specificnosti dolazi i cena koja odvaja najkvalitetnije kafe sveta od ostalih.

Sa druge strane, robustu volimo zato što nam je potrebna. Uglavnom nikada ne ide sama, već kao mešavina. Dobro izbalansirana mešavina će imati zavodljiv ukus, odličnu snagu i strukturu bilo da je pripremate kao espreso, u aparatu ili na presi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.