Muzika i kafa? Šta Vi slušate na pauzi?

U omiljenu kafeteriju dolazimo iz različitih pobuda. Nekima je to prekopotrebna pauza, drugima kancelarija. Dok jedni dolaze da se osame uz knjigu drugi su tu da bi se družili. Svima je ipak, ispijanje šoljice omiljenog espresa onaj deo dana koji ne sme ništa poremeti, kao na primer nelagodna buka ili loše odabrana muzika. Može pripadati bilo kom pravcu i bilo kojoj eri, ipak, mora biti skladna, umirujuća, nikako dosadna, ali prijatna za svakog gosta.

Bez obzira što privlačne ali ne napadne melodije koje slušamo u kafeterijama mogu pripadati različitim žanrovima, one dele određenu suštinu. Prosto, kao savršena mešavina protkana jednako intenzivnom emcijom, ova muzika postaje žanr za sebe – Muzika iz kofišopa.

Muzika iz kafeterije kao muzički pravac

U zavisnosti od ličnog ukusa vlasnika ili bariste, doba dana ili atmosfere, u kafeterijama možete čuti dosta bosa nove, džeza, sporog tempa ili neke varijacije elektronskog zvuka. Začudilo bi vas koji sve pravci mogu savršeno pristajati kofišopovima širom sveta! Ipak, mnogi poznavaoci muzike često spominju novi, eklektički žanr, koji nije stilski određen i ujednačen. Interesantno, ovu muziku kao skup karakteriše namena i “vajb” koji nosi. 

Kako znate da ste “Coffeeshop” bend?

Gotovo je uzbudljivo, posebno za nekog ko radi ili provodi dosta vremena u kafeteriji, koliko je svakog dana sve više radio stanica, podkasta i internet stanica opredeljenih za ovaj žanr.

Na svakoj muzičkoj platformi koja postoji na internetu možete pronaći gomilu višečasovinih plejlista sa pesmama i bendovima koji odgovaraju ovom opisu. Ako ste ljubitelj alternativne rok scene, onda je ovo svakako vaše područje. Neki od najpoznatijih bendova iz kafeterije su:

  • R.E.M.
  • Coldpay
  • Editors
  • Snow Patrol
  • Death Cab 
  • Royksopp
  • Nouvelle Vague
  • Cure i mnogi drugi

Bukvalno, od Miles Davis-a, preko najlepših brazilskih nota do grunge hitova devedesetih prekapkovanih u mekanu i maznu melodiju, sve spada u muziku iz kafeterije. I sve je tako nespojivo, a samo u ovakvom lokalu dobija savršeni smisao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.