Otkrivamo 5 najboljih načina za pripremu kafe na putovanju

Putovanja su takvo životno iskustvo koje nikako ne smete propustiti kad god vam se ukaže prilika za njih. Ipak, za one zavisne od ovog napitka, pronalaženje dobre kafe tokom putovanja može biti prava glavobolja. Sredina vam je potpuno nepoznata, kratki ste sa vremenom, čak i ako ste se pripremali za tu avanturu, pitanje je hoćete li pronaći pravi kafić ili kafić uopšte.

Jasno je da je najsigurniji način da se uzdate u sebe i svoje veštine pripreme dobre kafe i kada ste van svoje zone komfora. Da, baš tako, jer ovaj zadatak nije jednostavan kada uz sebe nemate adekvatnu opremu na koju ste navikli.

Prava spravica i prokuvana voda su sve što vam treba!

Srećom, postoje sprave i aparati za pripremu kafe koji su pogodni za nošenje čak i u rancu ili ručnom prtljagu – kompaktni, sigurni za pakovanje i jednostavni za rukovanje.

Kada birate aparat za pripremu kafe koji ćete nositi na putovanje, imajte samo na umu koji vam je način zagrevanja vode pristupačan. Ako odsedate u hotelu, naravno, izbor je mnogo veći. Ali ako ste na otvorenom, kampovanju ili moru, najpovoljnije je imati malu plinsku bocu, ako već niste stručnjak za logorsku vatre.

5 Najboljih načina pripreme kafe na putovanju

1. Aeropresa

Ova spravica čudnog oblika više bi vas asocirala na neki hemijski instrument nego na pripremu kafe. To je plasticni cilindar sa klipom koji blokira jedan kraj dok se na drugom kraju nalazi papirni filter.

Kada je reč o samoj pripremi kafe, aeropresa koristi princip sličan, sa jedne strane, francuskoj presi, ali i takozvanom “drip” sistemu koji koristi papirni filter kroz koji kafa “kaplje.”

Kuvanje kafe započnite izvlačenjem većeg dela klipa i odvrtanjem kraja filtra. Napunite spravu mlevenom kafom a zatim nalijte prokuvanu vodu (slično kao što biste to učinili s francuskom presom). Pustite da se kuva oko četiri minuta a zatim čvrsto privijte filter na vrh. Okrenite ga tako da je kraj klipa na gore, a filter dole i lagano pritisnitei klip na dole.

Probajte. Videćete da osim toga što je neverovatno laka za pakovanje, aeropresa s pravom ulazi u svet spremanja najbolje kafe današnjice.

2. V60 ili Kornet-filter

Pažnja! V60 je vrsta kornet-filtera, ali nisu svi kornet filteri zapravo V60. Bez obzira koristite li pravi V60 ili generički kornet-filter, obe stvarčice rade potpuno na isti način i spramaju kafu po principu prelivanja.

Prelivena kafa je savršenstvo za perfekcioniste – imate kontrolu nad celim procesom. Sami određujete koliko ćete kafe i vode dodati, koliko će voda brzo prelivati i koja joj je temperatura.

V60 sprave su malo neobićnog oblika, ali najvažnije je da nisu previše velike te su veoma praktične. Postoje čak i skočni modeli, slični sklapajućim čašama, koji se ravno preklapaju i još lakše pakuju.

Super su jednostavni za upotrebu. Samo postavite filter na vrh šoljice ili većeg vrča ako kuvate za više osoba. Umetnite papirni filter u kornet i stavite mlevenu kafu. Nalijte prokuvanu vodu kroz talog i eto sveže i mirišljave savršene kafe, kao od šale!

3. Moka pot i perkolator

Moka lončić i lončići s perkolatorom su baš slični i oba su aparati za pripremu kafe sa štednjakom.

Dolaze u različitim veličinama. Najmanji će lako stati u vaš ručni prtljag, pa vam je potreban samo izvor topline, koji može biti bilo šta. Zaista, otvorena vatra, plinska boca ili čak indukcijska ploča za kuvanje.

I moka pot i perkolator funkcionišu vrlo slično. Dno napuniti vodom, a mlevenu kafu staviti u malu metalnu pregradu u obliku levka. Kad voda proključa, raste pritisak i voda se potiskuje kroz kafu. Rezultat u oba slučaja je lepa, kremasta kafa poput espreso kafe

Razlika između ove dve sprave je u tome što u moka lončiću kuvana kafa izvire u gornju komoru dok perkolator dopušta da skuvana kafa padne natrag u vodenu komoru tako da vrući napitak neprestano kruži, prolazeći kroz talog kafe sve dok lonac ne sklonite s vatre.

Moka lončić je manje prilagodljiv, ali bez napora i dosledno priprema izvanrednu kafu. Perkolator zahteva malo više umešnosti jer morate paziti da je skinete s vatre na vreme kako ne bi prekuvali kafu.

4. Francuska presa za putovanja

Putničke francuske prese pametna su kombinacija francuskog tiska i putne šoljice. U ovoj spravici pripremate kafu kao i kod bilo koje obične francuske prese, pritiskom klipa na dole. Ali, ovde postoji još jedno iznenađenje – poklopac ima otvor za piće! Možete piti kafu pravo iz posude za pripremu.

Ovakve presu savršene su za sveže pripremljenu kafu u pokretu. Ne može biti puno jednostavnije od ovoga.

5. Džezva

Nama odavno poznata – turska kafa je zapravo jedan od prvih načina pripreme kafe koji je obišao Evropu. Za kuvanje vam je potreban lonac ili džezva u koju se nalije voda i po želji dodaje šećer. Kada ovoda prostruji, dodaju se jedna do dve kašičice sitno mlevene kafe po jednoj šoljici. Kafu zatim pustite da proključa i napravi finu penu.

Na bilo kom kraju sveta da se nalazite – turska džezva će vas najbolje probuditi ujutro.

Za koju kafu bi ste se vi odlučili?

To bi bio naš predlog – pet načina za ispijanje najbolje kafe dok ste na putu.

Sve ove metode zahtevaju minimalnu opremu za pripremu, a ono što im je potrebno nije oseljivo , glomazno i sigurno staje u vaš prtljag. Čak i da ne paše vašem ruksaku, garantujemo da ćete na svakoj destinaciji na svetu pronaći, i to za skoman novac, par dve od pet sprava za pripremu kafe. Jer, nema tog ugla na planeti gde kafa nije toliko bitna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.