Pijemo kafu iz Etiopije

Moram priznati, unošenje prvog džaka ove kafe u našu malu, tek osnovanu pržionicu, dalo je osecaj da smo ozbiljno u poslu, bez šale. Bio je to svečani trenutak. Sećam se bledo zelenih štampanih slova: zemlja porekla – Etiopija. Nestrpljivo sam kafu ubacivao u pržionik. Ubrzo, osetio sam miris koji me je vraćao par godina unazad, u Adis Abebu i kafanu u kojoj zrna kafe na tepsiji šire istu zavodljivu aromu… U Adisu je pripremanje kafe ceremonija, a ispijanje pravi doživljaj!

Kafa u Etiopiji – Legenda i ceremonija 

Zapravo,  “arabika” potiče iz Etiopije i deo je tradicionalne kuhinje vekovima. Očekivano, jednu tako voljenu i planetarnu stvar kao što je kafa, moraju pratiti mnoge legende. Ova Etiopijska je standaradna – imate mladog pastira i koze istančanog životinjskog instinkta. One jedu bobice iz obližnjeg žbuna, što natera i pastira da okuša i sam. Doživljava pravu eksploziju ukusa i odnosi plod u manastir. Stariji monah ih ljutito baca u vatru. Međutim, umesto da se otarasi biljke, čudne boboice oslobađaju  aromu i miris koji čini da se svi prisutni istog trena zaljube u kafu i započnu istoriju. 

I tako, od tog nepoznatog dana, Etiopljani pripremaju kafu kroz poseban ritual kako bi u taj proces uključili sva svoja čula. Za pripremu ovog čudesnog napitka su uglavnom zadužene žene i potrebno je oko 30 minuta za šoljicu jake crne kafe. Zelena zrna se prvo peku u tepsiji na uglju na koji se dodaje ponekad i tamjan, zbog posebne arome. Zatim se zrna mrve u posebnoj posudi uz pomoc tučka. Finalno, usitnjena zrna kafe se sipaju u kipuću vodu, u posudu za kuvanje koje se naziva “jebena” i moraju proviriti makar tri puta. Vruća kafa se služi u malim šoljicama bez drške. I da, ovaj proces vredi cekati do kraja!

Zašto Evropljani obožavaju kafu iz Etiopije?

Etiopljani ne mogu bez kafe u svakom smislu. Čini se da ne postoji porodica iz koje bar jedan član ne zaradjuje, posredno ili neposredno. od proizvodnje kafe. Sigurno ne postoji onaj koji kafu ne pije. Kažu, ova država je glavni proizvodjač kafe u Africi a njen najveći potrošač su, pa sami Etiopljani.

Sreća, polovina proizvedene kafe završi u Evropi. A kada se još i razmazimo, možemo birati do nijansi. Arabika koja dolazi iz africkih krajeva, može se deliti u više podvrsta, gde svaka nosi neku posebnu karakteristiku, od kvaliteta zrna do specificnosti arome, citrusnih ili cokoladnih nota i drugih finesa:

  • Dugo zrno (Longberry)
  • Kratko zrno (Shortberry)
  • Mocha 

Iako je u Evropi ne možemo naći za 30 centi kao u Adisu, niti je spremamo u tavi sa tamjanom, čak i spremljena u kućnom aparatu ima božanski ukus. A ja, zahvalan riznici arome koju samo doneo u iz Afrike u svom sećanju, i dalje svakog dana pokušavam da serviram savršenu šoljicu espresa od odabranih i najfinijih zrna arabike.

Poruči kafu iz Etiopije → Idi u prodavnicu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *