Kafa Blog

Najbolje mleko za vaše napitke od kafe

Hajde da otkrijemo koja je prava vrsta mleka za pravljenje vaših omiljenih napitaka od kafe u kućnim uslovima, koji su podjednako ukusni kao i napici koje pijete u kafićima i barovima. Svi mi uživamo u napicima od kafe koji sadrže toplo ili hladno mleko i ukusnu kremastu mlečnu penu, ali pokušaćemo da damo odgovor na pitanje da li je svako mleko podjednako dobro za pravljenje ove vrste napitaka.

Continue reading “Najbolje mleko za vaše napitke od kafe”

Saveti kako degustirati kafu kao pravi ekspert

Kafa je veoma kompleksan napitak, sa različitim aromatičnim notama i iznenađujućim nijansama ukusa. Veoma je važno naučiti kako se proba kafa sa svešću i sposobnošću na takav način da se prepozna pravi ukus najbolje kafe i da se cene sve njene karakteristike.

Continue reading “Saveti kako degustirati kafu kao pravi ekspert”

Kako pripremiti najbolju kafu kojom će svako biti oduševljen

U potrazi za odgovorom kako pripremiti najbolju kafu kojom ćete i vi i vaše okruženje biti zadovoljni, poslušali smo savete najboljih italijanskih ali i naših barista, koji u svojim rukama imaju stotine pripremljenih kafa u toku dana. Na osnovu njihovog iskustva, možemo vam dati korisne savete i konačan odgovor na pitanje “Kako napraviti najbolju kafu?“. Sitnice čine život lepšim, a svaki gutljaj kafe donosi ogromno zadovoljstvo pravim uživaocima i poštovaocima najboljih kafa na svetu.

Continue reading “Kako pripremiti najbolju kafu kojom će svako biti oduševljen”

Koja je tajna perfektne espresso kafe?

Kafa iz naše pržionice je istovremeno i sinonim za perfektnu espresso kafu. Zaista, potrebno je znanje i strast pravog italijanskog bariste kako bismo napravili pravu espresso kafu. Kao što Konstrakta, naša predstavnica na Evroviziji, postavlja pitanje “Koja je tajna zdrave kose Megan Markl?”, tako mi i tragamo za odgovorom na pitanje “Koja je tajna najbolje espresso kafe?”. Još od davnina stari italijanski baristi su tragali za pravom kombinacijom sistema ekstrakcije kafe, koji najbolje čuva originalan ukus i aromu, sve to dok se pravi divni sloj “kreme” na vrhu šoljice. Kada su uspeli da konačno pronađu pravi recept, prava espresso kafa je rođena.

Continue reading “Koja je tajna perfektne espresso kafe?”

Gaggia – Umetnost pravljenja kafe

Želja jednog čoveka za perfektnom espresso kafom 1930. godine u Milanu dovela je do rađanja jednog od najpopularnijih i najpoznatijih brendova, simbola italijanske kafe industrije, Gaggia. Više od pola veka, Gaggia snabdeva kako barove tako i domaćinstva inovativnim kafe aparatima, koji predstavljaju poslednju reč tehnologije u spremanju prave espresso kafe. Godinu za godinom, Gaggia je pravila prelepe, vanvremenske uređaje za pravljenje kafe, inspirisane nadaleko čuvenom italijanskom modom, dizajnom i dnevnom kulturom življenja “La Dolce Vita”.

Continue reading “Gaggia – Umetnost pravljenja kafe”

Otkrivamo 5 najboljih načina za pripremu kafe na putovanju

Putovanja su takvo životno iskustvo koje nikako ne smete propustiti kad god vam se ukaže prilika za njih. Ipak, za one zavisne od ovog napitka, pronalaženje dobre kafe tokom putovanja može biti prava glavobolja. Sredina vam je potpuno nepoznata, kratki ste sa vremenom, čak i ako ste se pripremali za tu avanturu, pitanje je hoćete li pronaći pravi kafić ili kafić uopšte.

Jasno je da je najsigurniji način da se uzdate u sebe i svoje veštine pripreme dobre kafe i kada ste van svoje zone komfora. Da, baš tako, jer ovaj zadatak nije jednostavan kada uz sebe nemate adekvatnu opremu na koju ste navikli.

Prava spravica i prokuvana voda su sve što vam treba!

Continue reading “Otkrivamo 5 najboljih načina za pripremu kafe na putovanju”

Arabika ili Robusta?

Koju kafu pijemo svakog dana?

Dve najviše uzgajane kafe na svetu su arabika i robusta. Za mnoge, Arabika je sinonim za kafu i kvalitet, a da li ste znali da je ovo samo jedna od stotinu vrsta koje pripadaju rodu “Coffea” ?

Pokušaćemo da odgovorimo na sva pitanja i dileme tragajući za odgovorom na pitanje “Kakvu kafu pijemo svakog dana?” i pokušati da napravimo paralelu koliko ove dve vrste kafe, Arabika i Robusta, mogu biti različite kada se radi o uzgoju, ukusu, kvalitetu ali i ceni.

Continue reading “Arabika ili Robusta?”

Muzika i kafa? Šta Vi slušate na pauzi?

U omiljenu kafeteriju dolazimo iz različitih pobuda. Nekima je to prekopotrebna pauza, drugima kancelarija. Dok jedni dolaze da se osame uz knjigu drugi su tu da bi se družili. Svima je ipak, ispijanje šoljice omiljenog espresa onaj deo dana koji ne sme ništa poremeti, kao na primer nelagodna buka ili loše odabrana muzika. Može pripadati bilo kom pravcu i bilo kojoj eri, ipak, mora biti skladna, umirujuća, nikako dosadna, ali prijatna za svakog gosta.

Bez obzira što privlačne ali ne napadne melodije koje slušamo u kafeterijama mogu pripadati različitim žanrovima, one dele određenu suštinu. Prosto, kao savršena mešavina protkana jednako intenzivnom emcijom, ova muzika postaje žanr za sebe – Muzika iz kofišopa.

Continue reading “Muzika i kafa? Šta Vi slušate na pauzi?”

Pijemo kafu iz Etiopije

Moram priznati, unošenje prvog džaka ove kafe u našu malu, tek osnovanu pržionicu, dalo je osecaj da smo ozbiljno u poslu, bez šale. Bio je to svečani trenutak. Sećam se bledo zelenih štampanih slova: zemlja porekla – Etiopija. Nestrpljivo sam kafu ubacivao u pržionik. Ubrzo, osetio sam miris koji me je vraćao par godina unazad, u Adis Abebu i kafanu u kojoj zrna kafe na tepsiji šire istu zavodljivu aromu… U Adisu je pripremanje kafe ceremonija, a ispijanje pravi doživljaj!

Continue reading “Pijemo kafu iz Etiopije”

Preporuke za kućne espresso aparate

Kafa nije samo napitak, ona za neke predstavlja način života i ritual u kome uživamo svim čulima. Svedoci smo da se način života svakoga dana menja, da se živi sve brže, i da se pojavljuje nova kategorija posla takozvani „ rad od kuće “. Zato smatramo da je sada pravi trenutak da investirate u kućni kafe aparat , a mi ćemo vam pomoći sa par saveta. Je, bez obzira da li je pijete malo ili puno, kafa koju pijete treba da bude pre svega sveža, kvalitetna i dobra.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko različitih kućnih kafe aparata koji će vaš dom pretvoriti u vaš omiljen kafić a vas u baristu:

Continue reading “Preporuke za kućne espresso aparate”